Hogyan válasszunk zárbetétet?
 2022.03.21 00:00    Hozzászólások 0

Zárbetét vásárlásakor a legfontosabb, hogy az ajtó vastagságának megfelelő, helyes méretet válasszunk.

A legegyszerűbb csere esetén a meghibásodott vagy cserére szánt zárbetét lemérése, amely mindenki számára egyszerűen kivitelezhető.

Ehhez először ki kell szerelni a zárbetétet az ajtóból, mely egy egyszerű csavarhúzó segítségével is megoldható.

Nyissuk ki az ajtót, álljunk szembe az ajtó élével és a zárnyelv alatti csavart csavarozzuk ki. A kulcsot dugjuk bele a zárbetétbe 15-20 fokban fordítsuk el. Fogjuk meg a kulcsot óvatosan és mozgassuk a zárbetétet, miközben húzzuk magunk felé, amíg ki nem jön.

Ha már kezünkben a zárbetét könnyedén megállapíthatjuk a méretét.

Először is tisztázunk néhány egyszerű alapfogalmat a könnyebb megértés érdekében.

Az europrofilú zárbetétek a csereszabatosság érdekében gyártótól függetlenül szabványos méretűek. Ez azt jelenti, hogy szemből vizsgálva 17 mm a szélességük és 33 mm a magasságuk.

A zárbetéteknél két fontos méretet kell ismernünk:

  • zárbetét rövidebb oldala
  • zárbetét hosszabb oldala

 

Beszélhetünk szimmetrikus és aszimmetrikus cilinderbetétekről. A szimmetrikus cilinderbetétek mindkét oldala azonos hosszúságú, tehát a rövidebb és hosszabb oldal is azonos hosszúságú. Az aszimmetrikus cilinderbetétek hosszabbik oldala, mint azt a neve is mutatja hosszabb.

 

FONTOS! Mindig a tolókavivő közepétől mérjük a zárbetét oldalait. Ehhez az alatta elhelyezkedő furat közepe ad támpontot!

Az A oldal a zárbetét rövidebbik oldala a B oldal a zárbetét hosszabbik oldala. A két oldalt a gyakorlatban / vagy x jellel választjuk el egymástól. Tehát egy rövidebb oldalon 30 mm, egy hosszabb oldalon 50 mm hosszúságú zárbetét jelölése 30/50 vagy 30x50.

Ha már úgy érzi tisztában van a pontos méretekkel tekintse meg ITT zárbetét kínálatunkat és válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet.

Zárbetét beszerelése

Ez már picit nehezebb feladat, mint a kiszerelés, ezért szeretnénk segítségképpen részletes útmutatást adni.

Először is tegye bele a kulcsot a zárbetétbe, majd kicsit fordítson rajta úgy, hogy a forgattyú vagy tolókavivő ne álljon ki, hanem belesimuljon az alatta levő kis résbe. Ez azért fontos lépés, mert, ha kiáll, akkor beakad és nem lehet a zárbetétet a helyére helyezni.

Tegye a zárbetétet óvatosan kulcsostól a helyére. Aszimmetrikus zárbetétnél figyeljen arra, hogy hosszabb oldal a helyes irányba álljon.

A zárbetét akkor került a helyére, ha már el tudjuk fordítani a kulcsot

Óvatosan betesszük kulcsostól a helyére. Egy kicsit „játszani” kell vele, hogy a megfelelő helyre illeszkedjen. Akkor van a helyén, ha már el tudjuk fordítani a kulcsot és a zárnyelvet is mozgatja. Ezután már csak a rögzítőcsavart kell a helyére csavarni, amit a zárbetét mellé kaptunk. Ha a régi csavar jó állapotban van, azt is lehet használni.

Hozzászólás írása