Akril vagy szilikon
 2022.05.30 08:20    Hozzászólások 0

Szinte mindenki találkozott már ezekkel az anyagokkal építkezés, lakásfelújítás vagy javítási munkálatok folyamán. Bejegyzésünkkel segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik még nem használták ezeket a tömítőanyagokat vagy nem tudják miben különbözik az akril és a szilikon.

Nagyon hasonló anyagokról van szó azonban a felhasználási terület szempontjából nagyon nem mindegy, hogy melyiket választjuk.

Kinyomáskor pasztaszerű és kikeményedés után pedig rugalmas, gumis karakterű anyagok ezért első benyomásra nagyon nehéz lehet különbséget tenni.

Vizsgáljuk meg a különbségeket a két anyag között.

 

Szilikon

A szilikon tömítőanyagok hosszú ideig rugalmasak maradnak, így különösen alkalmasak mozgó felületek esetén. Víztaszító, amely miatt víznek kitett felületeknél tökéletes tömítőanyag.

A szilikon további nagy különbsége az akrillal szemben, hogy nem festhető. Időjárás és időálló anyagok, melyek UV sugárzásnak és öregedésnek ellenállnak és az idő előrehaladtával sem sárgulnak meg.

 

A szilikonoknak 3 fő típusát különböztethetjük meg:

Szaniter szilikon:

Fungicid -penészgátló- hatása is van, mivel ecetsav tartalmú gombaölő szerrel ellátott. Használata vizes helyeken, mint fürdőszoba, konyha ajánlott. UV álló. Kül- és beltéri felhasználásra egyaránt alkalmas szilikon tömítőanyagok.

Neutrális szilikon:

Hézagtömítés, üvegezési munkákhoz, polikarbonát és poliakrilát tömítéshez. Kezelt fa és üveg közötti tömítésre, PVC és üveg közötti tömítéshez. UV álló. Kül és beltéren is használható.

Univerzális szilikon:

Porózus felületekre is alkalmazható alapozó nélkül. Tömítésre és réskitöltésre egyaránt alkalmas. UV álló. Kül és beltéren is használható.

Szilikonokat itt találtok: https://hbz.hu/91-szilikonok

Akril

Ahogy azt az előzőekben is láthattuk, az akril nagy előnye a szilikonnal szemben, hogy átfesthető, ezért ideális fal repedések javítására, de használható gipszkartonhoz, üveghez, betonhoz, fához. Az akril valamivel jobban zsugorodik kikeményedés után, mint a szilikon.

Mivel durvább pórusú, mint a szilikon ezért sajnos nem csak a festék tapad meg rajta kiválóan, hanem a különféle szennyeződések is, s az idő előrehaladtával sárgulhat az anyag.

Az általános akril tömítők érzékenyek a fagyra és a nedvességre ezért beltéri felhasználásuk javasolt.

Vannak az acryl tömítők között olyanok is amelyek nedves felületre is felvihetők, sőt nedvességnek kitett környezetben vagy kültéren is használhatók.

 Univerzális akryl tömítő: https://hbz.hu/kezdolap/138-univerzalis-akril-toemito-feher.html

Plusz egy tipp:

Mivel a két anyag ennyire hasonlít egymásra így víznek kitett felületeknél, ha nem vagyunk biztosak a tömítőanyag típusában érdemes ellenőriznünk azt. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy kis területen eltávolítjuk a kötőanyagot. Ha szépen nyúlik és húzódik akkor szilikonról van szó, ha viszont töredezik, szakad akkor akril anyaggal van dolgunk.

 

Hozzászólás írása